NyitólapRegisztrációBelépés Üdvözöllek Vendég | RSS Péntek, 2024-03-29, 16:47
[ Új üzenetek · Résztvevők · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Riddick buhera » Egyéb dolgok - Cikkek, programok, videók, fórum stb. » Gyakorlat » Földhurok megszüntetése (Leírás)
Földhurok megszüntetése
RiddickDátum: Hétfő, 2010-02-15, 10:41 | Üzenet # 1
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 54
Hírnév: 0
Állapot: Offline
Földhurok megszüntetése

A földhurok nevű jelenség olyan rendszerekben alakulhat ki, amelyekben legalább két készülék rendelkezik védő földeléssel. Ilyenkor néha meglehetősen magas feszültség különbség mérhető a földek között. Kábeltv vagy egyszerűen csak túl hosszú antenna kábel esetén, még földelt berendezés jelenlétére sincs szükség, akkor is kialakulhat a földhurok. Nem csak idegesítő brumm (búgás) formájában vehető észre a jelenléte, hanem néha a videójelre is kihat. Ilyenkor zavaró vízszintes csíkok torzítják a képet.
Gyanú esetén, a hiba lokalizálásával érdemes kezdeni a hibaelhárítást. Ez abból áll, hogy egyenként kihúzogatjuk a készülékeket a rendszerből. Mondjuk én egyből az antennával kezdeném, mert kábeltv esetén 99%-ban ezzel van gond. Ilyenkor nem feltétlenül szükséges drága földhurok leválasztót vásárolni, hiszen pár forintból magunk is elvégezhetjük az antenna kábel és a TV galvanikus elválasztását. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy ésszerű helyen elvágjuk a kábelt, és a koaxiális kábelvégek belső vezető erei, valamint az árnyékolások közé forrasztunk egy-egy 10nF-os (250V) kerámia kondenzátort.

Ha nem szűnik meg a hiba, akkor azonos 220V-os aljzatba kellene dugni (egy elosztó segítségével) a készülékeket. Ezzel a földelt berendezések közötti potenciál különbséget lehet kiküszöbölni.

 
Riddick buhera » Egyéb dolgok - Cikkek, programok, videók, fórum stb. » Gyakorlat » Földhurok megszüntetése (Leírás)
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:


Copyright MyCorp © 2024Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz